Δίκτυο τηλεφωνικής εξαπάτησης πιάνεται στα πράσα

Posted by Ioannis Bardoulis 10/03/2020 0 Comment(s)

Λίγο περισσότερο προσοχή γενικά στο internet και πριν κάνουνε οτιδήποτε, καλό να συμβουλευτούμε έναν δικό μας άνθρωπο ή έναν πιο έμπειρο χρήστη. Το παρακάτω συμβάν είναι ακόμα μια απόδειξη ότι το internet κρύβει πολλές παγίδες.

 

Εκατοντάδες χρήστες πέφτουν θύματα δικτύων τηλεφωνικής εξαπάτησης κάθε χρόνο. Χρήστες οι οποίοι αναζητώντας τηλεφωνική υποστήριξη για τον υπολογιστή τους, τελικά όχι μόνο δεν λαμβάνουν βοήθεια αλλά χρεώνονται υπέρογκα ποσά στις πιστωτικές τους κάρτες.

 

Αρκετά τέτοια δίκτυα λειτουργούν 24/7 και αναμένουν υπομονετικά τις κλήσεις των υποψήφιων θυμάτων τους. Θύματα τα οποία αναγκάστηκαν να καλέσουν στο νούμερο που εμφανίζεται στην οθόνη τους, πιθανότατα από malware το οποίο εγκαταστάθηκε χωρίς τη θέλησή τους.

 

Έπειτα από εκατοντάδες τέτοιες αναφορές, ένας άντρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έβαλε στόχο να αποκαλύψει ένα τέτοιο μεγάλο δίκτυο. Ο Jim Browning, κατάφερε να παραβιάσει το τηλεφωνικό κέντρο ενός δικτύου στην Ινδία, όπου οι απατεώνες στοχεύουν καθημερινά τα θύματά τους, αποσπώντας χρηματικά ποσά έως και £1300 σε κάθε τηλεφώνημα.

 

 

 

Ο Jim απέκτησε πρόσβαση σε ηχογραφημένες συνομιλίες όπως επίσης και στα πλάνα του κλειστού δικτύου κυκλώματος τηλεόρασης, καταγράφοντας εκατοντάδες ώρες υλικού εικόνας και ήχου. Έπειτα από αρκετούς μήνες παρακολούθησης, αποθήκευσε περισσότερες από 70.000 ηχογραφημένες κλήσεις.


Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει 21.000.000 εκατομμύρια κλήσεις κάθε μήνα με απατεώνες να αναφέρουν πως είναι εκπρόσωποι τραπεζών, μεγάλων εταιριών ή ακόμη και κυβερνητικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με το BBC, ο υπεύθυνος του δικτύου που ξεσκέπασε ο Jim, είχε «τζίρους» το 2019 που έφταναν ακόμη και τα £490.000 μηνιαίως.


Αν και ο ίδιος παραδέχεται πως ότι έκανε ήταν παράνομο, ο σκοπός του ήταν να ξεσκεπάσει το δίκτυο ώστε οι απατεώνες να συλληφθούν. Μάλιστα, παρέδωσε όλο το καταγεγραμμένο υλικό στο BBC.

 

Πηγή : https://www.insomnia.gr/